09.01.2024

Otomotiv Sektöründe Gelişen Teknolojiler ve Artan Yetenek Talebi

Otomotiv Sektöründe Gelişen Teknolojiler ve Artan Yetenek Talebi

Otomotiv sektöründe Endüstri 4.0'ın amacı, üretim sürecinde verimliliğe ve genel üretim sürecini müşteri odaklı hale dönüştürerek, optimizasyon ve otomasyonun da ilerisine geçmek. Otomotiv sektörünün trendlerinin başında elektrikli araçlara geçiş geliyor. Dünya çapında emisyon düzenlemeleri, sürdürülebilir ve temiz çözümlere duyulan ihtiyaçla birlikte dünya çapında çeşitli emisyon düzenlemeleri, bu konuyu gündemde tutuyor. Elektrikli araçlara ek olarak, çevre dostu üretim süreçleri, geri dönüştürülebilir malzemeler ve enerji tasarrufu da sürdürülebilirlik kapsamında trendler arasında yer alıyor. Endüstri 4.0'ın Nesnelerin İnterneti (IoT) entegrasonu araçların birbirleriyle ve altyapıyla iletişim kurmasını sağlıyor ve daha verimli bir ulaşım ağı oluşturuyor. Bunların yanı sıra, eğlence ve araç tanılama gibi özellikler de sunuyor. Paylaşımlı mobilite yani araç paylaşımı ve paylaşımlı araç hizmet platformlarının yükselişi de otomotiv sektörünün trendleri arasında. Otomotiv sektörünün en önemli gündemlerinden bir diğeri ise yapay zeka: daha fazla güvenlik, gelişmiş sürücü desteği, öngörülebilir bakım, kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi gibi çeşitli alanlarda yapay zeka destekli algoritmalar öne çıkıyor. Teknolojik gelişmelerin bu kadar hızlı yaşanması, otomotiv sektöründe başarılı olmanın önümüzdeki birkaç yılda neler beklediğimizi değerlendirmenin ve uygulamaya yönelik adımlar atmanın gerekliliğini gösteriyor. Bu adımlardan ilki, şirketlerin ihtiyaç duydukları becerileri iyi analiz etmeleri ve bu becerilere sahip kişileri kendilerine dahil etmek. Dijital dönüşümün hızı sebebiyle halihazırda yaşanan yetenek krizi, şirketlerin ihtiyaç duydukları veya duyacakları becerilere sahip kişileri bulmaktan da öte, mevzubahis becerileri geliştirebilecek yetenekleri bulmanın kritik önemine işaret ediyor.

Otomotiv Sektöründe Aranan Beceriler Arasında Hangileri Öne Çıkıyor?

WEF Future of Jobs 2023 Raporu analitik düşünme becerisi, teknoloji okuryazarlığı, AI ve büyük veri, yaratıcı düşünme gibi bilişsel becerilerle birlikte liderlik ve sosyal etki, merak ve hayat boyu öğrenme, motivasyon ve kişisel farkındalık, empati ve aktif dinleme gibi ilişkisel becerilerin otomotiv endüstrisinin en önemli becerileri arasında yer alacağını gösteriyor. Mevcut dönüşümde, Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Uzmanları başta olmak üzere Makine Mühendisleri, Gemi ve Uçak Kontrolörleri ve Teknisyenleri ve Endüstri ve Üretim Mühendisleri gibi rollerin kritik olacağını öngörüyor. Türkiye'de de benzer bir manzarayı gözlemliyoruz. Otomotiv sektörü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Türkiye Sanayi Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen "COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık Projesi" kapsamında tanımlanan 5 kırılgan sektörden biri. Sektörün içinden, çeşitli büyük markaların açıklamaları da, bu resmi doğruluyor.

Otomotiv Sektöründe Yeteneğe Bakış

Otomotiv şirketlerinin yöneticileri mevcut çalışanlarının yarısından fazlasının Y kuşağı olduğunu ve gelecekteki potansiyel çalışanlarına dokunabilmek için işveren markası çalışmalarına önem verdiklerini, üniversite öğrencileri için çeşitli staj programları ve yeni mezun işe alımları gerçekleştirdiklerini, yetenekli iş gücünü çekmenin önemli bir zorluk olduğunu ve dijitalleşen dünyada bu değişime uyum sağlayacak çeviklikte, çalışan bazlı ihtiyacın tespit ve çözümünde iyi bir iş ortağının olmasının öneminden bahsediyorlar. TAYSAD'ın 2022 Faaliyet Raporunda Otomotiv Teknoloji Platformu kapsamında Yazılım, Dijital Dönüşüm, Batarya ve Elektrifikasyon çalışma grupları ile, Elektrikli ve Hibrit Elektrikli Araçlarda Maliyet Optimizasyon, Batarya Teknolojileri ve Batarya Yönetim Sistemi (BMS), Fonksiyonel Güvenlik Yaşam Döngüsü (ISO26262), A-SPICE Farkındalığı, Powertrain, Otomotivde Cybersecurity ve ADAS Sensörleri gibi çeşitli seminerler ve webinarlarla otomotiv sektörünün güncel nabzını tuttuğunu görebiliyoruz. Endüstri 4.0, teknolojik gelişmeler ve dijital dönüşüm, otomotiv sektörünü hem globalde hem de yerel bazda büyük dönüşümlere yol açarken, halihazırda yaşanan yetenek krizi, otomotiv sektöründe başarılı olmanın geleceğin becerilerini doğru okuyabilmek, bu ihtiyaca yönelik becerilere sahip insanları doğru konumlandırabilmek ve bu becerilere sahip olabilecek potansiyeldeki yetenekleri yeni mezun işe alımlar, çeşitli staj programları ve eğitimlerle bünyelerine kazandırabilmekten geçiyor.
İş İlanları Bize Ulaşın
NBS İNSAN KAYNAKLARI VE YÖN. DAN. A.Ş.; Türkiye İş Kurumu’nun 11/03/2016 tarih ve 246 numaralı izin belgesi ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı Kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınması yasaktır. Şikayetleriniz için İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Kadıköy Hizmet Merkezi'ne başvurabilirsiniz! Telefon: 0216 418 34 55-57